Šinobusi su osnovani krajem 2001. godine u Novom Sadu. Bend je isprva funkcionisao kao akustični trio, a krajem 2002. godine se priključila i ritam sekcija, kada akustične gitare bivaju zamenjene električnim. Prvu postavu benda su činili: Slobodan Mirić – usna harmonika; Milan Korać – glas, gitara; Ðorđe Adžaip – slajd gitara; Predrag Dmitrović – bas gitara; Nikola Dukić – bubnjevi. Bend veoma brzo postaje koncertno aktivan svirajući obrade poznatih ritam & bluz standarda u klubovima širom Vojvodine. Prva svirka održana je 04.01.2003. godine u Apatinu. Već posle nekoliko meseci sviranja bend odlučuje da se posveti stvaranju sopstvene muzike, a s obzirom da se u to vreme većina članova bavila pisanjem poezije, pada odluka da tekstovi pesama budu na maternjem jeziku.

U novembru 2003. godine u studiju „Komandant Adam” u Sremskoj Kamenici Šinobusi snimaju album prvenac koji je u junu 2005. objavljen pod nazivom „Nekad jurimo kroz polja, a nekad stojimo u stanicama„ za izdavačku kuću City Records iz Beograda. Na albumu se među jedanaest pesama nalazi i country-blues obrada kompozicije Kraj jezera vojvođanskog kantautora Zvonka Bogdana.

U maju 2005. u bend dolazi novi bubnjar Ðorde Bubnjević (ex Mad Mouse Tribe), a u avgustu i talentovani gitarista Nenad Patković (Screaming Brothers Band, Night and Day, La Sed Gitana, ex Red Cloud). Te godine bend promoviše svoj prvi album nastupajuci na festivalima: EXIT 05, 12. Internacionalni Moto Fest u Novom Sadu, 5. Internacionalni Blues i Jazz Festival u Šapcu itd. Snimljena su i tri spota za pesme: Kraj jezera, Boli i mene i Kada svrake bulje u mene. U novembru 2005. godine Šinobusi snimaju verziju albuma na engleskom jeziku na kojem je prateće vokale pevala Maja Rakić (Screaming Brothers Band).
2006. godine Šinobusi kreću na putovanje balkanskim prugama. Nastupali su u Zagrebu, Sarajevu, na Blues Rock Festu In Wires u Užicu, na Internacionalnom Blues Festivalu u Mostaru, Beer Fest-u u Beogradu, Mojo clubu u Senti, na proslavi 250 godina Apatinske Pivare, kao predgrupa Baretu i Plaćenicima (Zagreb) u klubu Trema u Srpskom Narodnom Pozorištu u Novom Sadu i još u desetini klubova širom Srbije. Muzika Šinobusa se puštala na RUA FM u Lisabonu u okviru emisije Bluesmente Falando, kao i u okviru “Good times blues” radio programa na FM Arinfo u Buenos Aires-u.
Novo poglavlje u životu benda predstavlja dolazak legendarnog novosadskog usno harmonikaša Željka Đurđevca – Žikse (Sing Sing Singers, ex Vojvođanski Blues Band) početkom 2007. godine. U maju iste godine u studiju Do Re Mi u Novom Sadu Šinobusi snimaju drugi autorski album “U pravcu jablanova” na kojem sarađuju sa Petrom Jelićem (Yu grupa). Album odlikuje žanrovska raznovrsnost, svirački i produkcijski pomak u odnosu na predhodni rad. Na albumu se nalaze pesme u kojima se prožima bluz, rok, fank, pop, džez, pa čak i klasika. U aprilu 2007. bend odlazi na turneju u Hrvatsku i Sloveniju. Svirkama u Zagrebu, Osijeku, Kopru, Ljubljani i Celju Šinobusi dobijaju nove poklonike i uz pomoć spretnog vozača Lacija, živi i zdravi se vraćaju u Srbiju sa odličnim kritikama. U prvoj polovini 2007. godine sa bendom često nastupa i Zorica Milenković – Zoka kao glavni i prateći vokal. Šinobusi su, zajedno sa Zokom, nastupili i na EXIT 07 festivalu na Fusion bini gde su promovisali svoj najnoviji album.
04.12.2007. objavljen je drugi album “U pravcu jablanova” za izdavačku kuću PGP RTS iz Beograda. Snimljen je i spot za obradu šlagera “Čamac na Tisi” Darka Kraljića u produkciji studija Altertise iz Novog Sada. Režiser spota je Miloš Pušić. Spot se prikazivao na MTV Adrija, a na beogradskoj MTS televiziji se zadržao sedam nedelja na top list. Nedugo zatim, 15. decembra 2007. održana je promocija albuma u prepunom Studiju M u Novom Sadu. Na ovom koncertu se pojavilo i desetak gostujućih muzičara i umetnika među kojima i flamenko grupa “La Sed Gitana”.

U toku 2007. bend je imao oko 70 nastupa po klubovima i festivalima širom Srbije i Balkana. Šinobusi se pojavljuju i na kompilaciji „Neki noviji klinci i…” koja je takodje objavljena za izdavacku kucu PGP RTS u decembru 2007, na kojoj 21 novosadski bend obradjuje pesme kantautora Đorđa Balaševića. Šinobusi su obradili pesmu „Život je more” u bluz – flamenko formi, a prateće vokale je pevala Zoka.

U aprilu 2008. Šinobusi odlaze na drugu turneju po Sloveniji gde sviraju u Kopru, Pivci, Ljubljani, Postojni i u Škofja Loki. U maju je snimljen i drugi spot za naslovnu numeru “U pravcu jablanova”, takođe u produkciji studija Altertise. U ovom, kao i u predhodnom spotu, se pojavljuje Nataša Kerac. U septembru Šinobusi učestvuju na Festivalu moderne tamburaške muzike na Petrovaradinskoj tvrđavi gde sa pesmom “Svitac” ulaze u finale. Istog meseca sviraju na Festivalu uličnih svirača u Novom sadu, a u oktobru na Festivalu šverca kulture u Segedinu i Subotici. U novembru iste godine odlaze na treću slovenačku turneju.
U maju 2009. godine Šinobusi počinju snimanje trećeg albuma, takođe u studiju Do Re Mi u Novom Sadu. Producent albuma je Petar Jelić (Yu Grupa) koji je na albumu svirao električne i akustične gitare i pevao prateće vokale. Istog meseca sviraju na In Wires festivalu u Užicu i na Blok Rock Festu u Novom Sadu, a u avgustu na festivalu Spirit of Burgas u Bugarskoj. U septembru učestvuju na festivalu Jelen Pivo Live u SKC-u u Beogradu, a u novembru kao predgrupa Ani Popović na 8. bluz i džez festivalu u Kikindi. 28.03.2010. je objavljen album “Vagon za provetravanje tunela”, ponovo za izdavačku kuću PGP RTS. Tog dana je i održana koncertna promocija albuma u novosadskom Studiju M. Snimljen je spot za prvi singl Super bejbe koji provodi nekoliko nedelja na Jelen Top 10 listi na televiziji B92. Sledi promotivna turneja na kojoj Šinobusi sviraju u Sloveniji i na 1st International Zagreb Blues Festu u klubu Močvara. U junu pesma Mirna Bačka /uživo sa promocije iz studija M/ zauzima prvo mesto na popularnoj Gruvanje top listi na televiziji Vojvodine. Krajem istog meseca bend nastupa na IX beogradskom bluz festivalu Blues Stock 2010. na hipodromu u Beogradu.
Šinobusi sarađuju sa flamenko grupom La Sed Gitana i u toku leta zajedno nastupaju na festivalu kultura sveta – Magdalenca u Tolminu u Sloveniji, kao i na Apatinskim ribarskim večerima. Posle jesenjih koncerata u Srbiji i Sloveniji bend završava godinu nastupom na trgu u Šapcu za doček Nove godine. Miloš Pušić je uradio spot za pesmu Bluz novog Dana koja dobija odlične kritike gledaoca.

sinobusi-biografija

01.02.2011 Šinobusi se pojavljuju u Sava Centru u Beogradu u okviru muzičkog programa prilikom dodela Oskara popularnosti u organizaciji magazina Puls. U martu sviraju humanitarni koncert sa Del Arno Bendom u klubu Fabrika u Novom Sadu, a u aprilu dva zajednička koncerta sa slovenačkim bendom Mojo Hand u Ljubljani, na Orto Festu i u Novom Mestu u klubu Lokal Patriot. U avgustu sviraju na Beer Festu u Beogradu na Ušću, a u novembru u Studiju M u Novom Sadu u okviru festivala Taktons. U decembru, takođe u Studiju M, za potrebe novogodišnjeg program RTV-a uživo snimaju koncert Šinobusi i putnici. Odabrana publika je delila binu sa bendom, a putnici su bili: Keckec, Biške, Ana Perišić, Lee-Man, Vladimir Stanković, Bogdan Ranković, Vlada Samardžić, Petar Jelić, Frajle, Mumin, Slaven Kalebič i Gabor Bunford.

Posle Žiksine smrti, 26.06.2012., Šinobusi nastavljaju svojom prugom u pravcu muzike. U “Studiju” u Futogu početkom avgusta 2012. započinju snimanje četvrtog autorskog albuma “Nebo od skaja”. Na Žiksino mesto u avgustu dolazi mladi Stefan Stefanović-Gile. Prva svirka u novoj postavi je bila 25.08.2012. u Titelu na Ika & Žiksa memorijalnom koncertu.
13. oktobra u klubu SKC Fabrika u Novom Sadu je održana “Svirka za Žiksu“ na kojoj je nastupilo pet bendova u kojima je Žiksa svirao, kao i Del Arno Bend koji su zajedno sa Sing Sing Singers-ima nastupili na Omladinskom festivalu u Subotici u drugoj polovini osamdesetih godina.

Početkom 2013. godine bend odlazi na mini turneju „četiri skakaonice“ u Sloveniju, a svirkom u Snack Baru u Kopru 5. januara proslavlja 10. rođendan benda, 49. rođendan Snack Bar-a i 50. Žiksin rođendan. U junu pevač i gitarista Milan Korać objavljuje knjigu pesama i prvi solo album pod imenom „Do modrih dubina“ za izdavačku kuću Prometej iz Novog Sada. Koncertna promocija albuma je održana 7.juna u Kulturnom centru Novog Sada u okviru festivala Poezika. U julu bend svira na festivalu Rock Otočec koji je te godine održan u Ljubljani.

Velikim koncertom u klubu SKC Fabrika, 12.10.2013. bend proslavlja desetogodišnjicu rada. Gosti su bili bendovi Mojo Hand iz Ljubljane i El Kachon iz Novog Mesta. Posle Novog Sada u okviru turneje „10 godina“ održani su koncerti u sedam vojvođanskih gradova. 10.12.2013. u SNP-u u Novom Sadu je održan flamenko rok kocert povodom još jednog jubileja. U pitanju je desetogodišnjica rada flamenko grupe La Sed Gitana. Pored Šinobusa, nastupio je i Jésus Enrique González Hernández , flamenko pevač iz Španije.

23.12.2013. objavljen je četvrti album „Nebo od skaja“ za regionalnu izdavačku kuću Dallas Records. Koncertna promocija albuma je po tradiciji održana u novosadskom Studiju M, 08.01.2014. u okviru muzičkog serijala M ključ. Usledile su i promocije albuma u Subotici i Beogradu, a zatim i još jedna slovenačka turneja gde je novi album promovisan u Novom Mestu, Ljubljani, Kopru i Izoli. U aprilu bend prvi put svira u Švajcarskoj, u Cirihu i Badenu.

8. decembra, na godišnjicu smrti Džona Lenona objavljen je album Spektakl, Miloša Zubca i Milana Koraća. Album je objavljen kao on-line izdanje muzičkog portala RockSvirke i može besplatno da se preuzme ovde. Na snimanju albuma su učestvovali svi Šinobusi. 31.12.2014. bendu je uručena plaketa Novosadski hit godine 2014. za pesmu Skačem visoko sa albuma Nebo od skaja. On line glasanje je organizovala knjižara Solaris iz Novog Sada, a video spot za pesmu je uradio Miloš Pušić, dugogodišnji saradnik benda.